Puntentelling
Puntentelling

Om de huurder te beschermen tegen ongekend hoge huurprijzen in een tijd van woningtekort bestaat er in Nederland het puntenstelsel. Het is een systeem waarmee de kwaliteit van een huurwoning, kamer of woonwagen wordt uitgedrukt in een aantal punten. Aan dit puntental is een maximaal toegestane huurprijs gekoppeld. Wat voor ieder puntentotaal de maximale huurprijs is wordt jaarlijks op 1 juli bepaald door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Er zijn drie verschillende puntenstelsel. Een voor zelfstandige woonruimtes, een voor onzelfstandige woonruimtes (bijvoorbeeld kamerverhuur) en een voor woonwagens en standplaatsen.

Het puntenstelsel geldt alleen voor sociale huurwoningen en niet voor huurwoningen in de vrije sector. U kunt het aantal punten en dus uw maximaal toegestane huurprijs bereken via website van de huurcommissie. De punten worden berekend op basis van onder andere: de grootte van de kamers, de keuken, het toilet, de wastafel en de douche, de hoogte van de WOZ-waarde en het energielabel.

De huurcommissie is vooral bekend van haar rol bij sociale huurwoningen. Maar huurder en verhuurders in de vrije sector kunnen de huurcommissie ook inschakelen. Bijvoorbeeld om een nieuw huurcontract te laten beoordelen, een huurverhoging te bespreken of over het herstel van onderhoudsgebreken.

Het is belangrijk als huurder en verhuurder om u goed in te lezen over de wettelijke voorwaarden.

Heeft u vragen over het puntenstelsel of uw te verhuren woning? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.


Alle diensten

Copyright © 2021 fotografeermijnwoning.nl